In juni plaatste ik een enquête op de Facebook groep Astrologieblog. Ik was benieuwd naar de favoriete omgevingen om astrologische software te draaien. 77 mensen reageerden en de resultaten waren als volgt:
Voor mij was dit een verrassing. Het ooit alles bepalende Windows is bij nog maar de helft van de astrologen favoriet. En mobiele platforms zijn al goed voor een derde.
Enigma is nu alleen geschikt voor Windows en dat is niet meer voldoende. Wat je nodig hebt is een cross-platform applicatie, een programma dat werkt op desktops met Apple, Linux of Windows en ook op mobiele apparaten van Apple en Android.
Een astrologie applicatie die op alle genoemde platformen werkt heeft grote voordelen. In astrologie opleidingen kun je dan met één applicatie werken die zich op de hardware van alle studenten hetzelfde gedraagt. En in astrologische publicaties kun je software gebruiken die iedereen kan draaien.
De realisatie hiervan zal veel tijd vergen. Ik wil niet dat het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit voor Enigma langere tijd stil ligt, daarom blijf ik Enigma voorlopig ontwikkelen op de huidige manier, dus alleen voor Windows. Parallel daaraan begin ik met de conversie naar een andere omgeving die cross-platform is. Uiterlijk tegen de tijd dat Enigma toe is aan release 1.0, en de belangrijkste functionaliteit is gebouwd, maak ik de switch. Als het lukt verwacht ik dat dit een jaar of twee zal duren. De kans bestaat ook dat ik er niet uit kom en opnieuw moet beginnen op basis van andere technieken, maar ik ben vooralsnog redelijk hoopvol gestemd.
Het zou mooi zijn als ook andere astrologische programma’s cross-platform worden. Daar draag ik graag aan bij: de ervaringen die ik op zal doen zijn voor iedereen beschikbaar. Enigma is open source en dat betekent dat elke programmeur inzage krijgt in mijn aanpak en code, en deze in eigen software mag hergebruiken. De enige voorwaarde is dat die software ook open source is. Daarnaast beschrijf ik de voortgang van dit proces op de website https://radixpro.org . Daarbij moet je denken aan de programmeer-technische aspecten, voor de liefhebbers dus.